Private Lease

Private Lease of Prive Lease – is een vorm van autolease die steeds populairder wordt onder particulieren. De zakelijke markt is decennia lang bekend met Operational of Financial Lease. De Private Lease markt is tegenwoordig bezig met een opmars. De particuliere markt raakt steeds bekender en vertrouwder met het leasen van een auto. Maar wat houdt Private Lease nu precies in?

Bij de zoektocht naar een nieuwe auto is de keuze tussen het kopen of financieren van een nieuwe of tweedehands auto tegenwoordig uitgebreid met de mogelijkheid van Prive Leasing.

In plaats van te investeren in een nieuwe auto, wordt deze Private Operational geleaset. Alle service leasecomponenten kunnen hierbij zijn opgenomen, zoals reparatie(s), onderhoud, vervanging van banden, verzekering, wegenbelasting en eventueel vervangend vervoer. Bij Private Lease is men verzekerd van onbezorgde mobiliteit tegen een vast leasebedrag per maand, precies zoals we dat gewend zijn bij de zakelijke Full Operational Lease variant.

De looptijden bij Private Lease variëren tussen de 36 en 60 maanden. Na de contractperiode wordt de leaseauto ingeleverd en kan men besluiten om de auto tegen de marktconforme restwaarde alsnog te kopen of een nieuwe auto te leasen.

Een aantal trends zorgen ervoor dat Prive Lease toegankelijker wordt. Eén van die trends is dat een auto steeds minder als persoonlijk bezit wordt ervaren. Niet het eigendom, maar het gebruik zonder zorgen en flexibiliteit, waaronder het wisselen van auto, wordt steeds belangrijker. Daaraan verbonden is het kostenplaatje van belang. Elke maand een vast leasebedrag voorkomt verrassingen bij onderhoud en reparatie. Tegenwoordig is de afweging van Private Lease daarom een serieuze optie bij de aanschaf van een auto.

Wat zijn de voordelen van Private Lease?

Het is goed mogelijk dat het financieel aantrekkelijker is om een auto privé te leasen. Enerzijds door de gespreide betaling (bij het kopen van de auto is men doorgaans het geld in één klap kwijt) en anderzijds omdat de totale kosten bij Private Lease omgerekend lager kunnen uitvallen. Ook is het mogelijk om de huidige auto te verkopen en daarna een nieuwe auto privé te leasen. De opbrengst van de huidige auto wordt bij inzet van de privé leaseauto in één keer uitgekeerd en zorgt voor extra financiële ruimte.

Verschil zakelijk en private lease

Bij Private Leasing zijn een aantal zaken anders dan bij zakelijke Operational Leasing. Naast het verschil in de getoonde tarieven (BTW vermelding) is de fiscale bijtelling er hier ook één van. Wanneer men een auto privé leaset, dan is er geen sprake van bijtelling. Dit is bij zakelijk leasen wel het geval, indien er meer dan 500 kilometer per jaar privé wordt gereden in de (lease)auto.

Ook de voorwaarden verschillen. Bij Private Lease heeft men te maken met consumenten wetgeving en het huurrecht voor particulieren. Anders dan de mantelovereenkomst bij zakelijk leasen. De opzet is verder veelal hetzelfde.

Voordelen van private lease

- Geen investering
- Rijden in een nieuwe auto
- Een vast bedrag per maand
- Positief effect op de maandlasten wegens gespreide betaling
- Onderhoud, reparatie, banden, verzekering en wegenbelasting zijn inbegrepen