Bijtelling

Wat is fiscale bijtelling nu precies?

Bij het privégebruik van een zakelijke (lease)auto heeft men vaak te maken met de fiscale bijtelling. Wanneer een zakelijke (lease)auto ook privé wordt gebruikt, dan is men fiscale bijtelling verschuldigd. De belastingdienst ziet namelijk het privégebruik van een zakelijke (lease)auto als loon. En hierover moet belasting betaald worden.

Hoe hoog is de fiscale bijtelling?

De hoogte van de bijtelling is gebaseerd op de fiscale waarde, het inkomen (belastingschaal) en de CO2-uitstoot. Het bedrag waarover de fiscale bijtelling wordt berekend is de fiscale waarde. De fiscale waarde is de cataloguswaarde van de (lease)auto, eventueel verhoogd met opties “af fabriek”. Over accessoires die door de autodealer later worden gemonteerd, zoals bijvoorbeeld trekhaak of lederen bekleding achteraf, wordt geen bijtelling gerekend.

De fiscale waarde wordt vermenigvuldigd met het geldende bijtellingspercentage bij inzet van de (lease)auto. Er wordt dan gesproken over de bruto fiscale bijtelling. Afhankelijk van de belastingschaal wordt de netto fiscale bijtelling bepaald. Dit is het bedrag dat uiteindelijk maandelijks als inhouding op het loonstrookje van de werknemer staat. De bijtellingsnormen worden van overheidswege bepaald.

Omdat deze normen steeds strenger worden, veranderen deze bijtellingspercentages regelmatig. Het bijtellingspercentage blijft echter 60 maanden geldig na de tenaamstelling van de (lease)auto, ongeacht wisselingen van bestuurder of eigenaar. Na deze 60 maanden zijn de dan geldende wetten en regels van toepassing.

Maar ik gebruik de zakelijke (lease)auto niet prive

Wordt er niet meer dan 500 kilometer per jaar privé gereden, dan is er geen bijtelling verschuldigd. Dit moet echter wel in een sluitende kilometeradministratie kunnen worden aangetoond.

Bijtelling %

Het reguliere bijtellingspercentage is 22%. Ook voor 2021 geldt dit percentage voor alle zakelijke lease auto's die CO2 uitstoten.

Voor elektrische auto's geldt het volgende:

Jaar Bijtellingspercentage Tot een catalogusprijs van
2020 8% € 40.000
2021 12% € 40.000
2022 16% € 40.000
2023 16% € 40.000
2024 16% € 40.000
2025 17% € 40.000
2026 22% Volledige catalogusprijs