Operational Lease

Operational lease of operational leasing is een vorm van leasing, waarbij de leaseauto geleaset wordt voor van te voren vastgestelde periode. Tot een looptijd van 12 maanden spreekt men van shortlease. De gemiddelde contractduur bij operational lease is 38 maanden. De leasemaatschappij (lessor) blijft juridisch eigenaar van de leaseauto. Na de contractperiode levert de contractant (lessee) de auto in bij de leasemaatschappij. De leaseauto kan echter wel altijd voor een marktconforme restwaarde worden overgenomen.

Bij full operational lease kiest de lessee zijn/haar gewenste auto en bepaalt voor welke periode hij/zij de auto wil rijden. De minimale looptijd voor een nieuwe leaseauto is 24 maanden. De maximale looptijd 60 maanden. Afhankelijk van de gekozen opties, aanvullende mogelijkheden en de contractduur wordt er een prijsberekening (leasecalculatie) gemaakt door de intermediair of leasemaatschappij.

Het kan echter voorkomen dat wegens omstandigheden de leaseauto niet meer nodig of overtallig is, terwijl het leasecontract nog maanden of zelfs nog enkele jaren loopt. Het is dan mogelijk om de leaseauto eerder in te leveren. Hiervoor worden voortijdige beëindigingkosten in rekening gebracht door de leasemaatschappij. Afhankelijk van automerk, type, uitvoering en resterende looptijd kan dit oplopen tot een hoge afkoopsom.

Verschillende vormen van Operational Lease

Full Operational Lease

Bij full operational lease wordt de leaseauto geleaset inclusief alle service- of leasecomponenten, zoals reparatie, onderhoud, vervanging van banden, verzekering, wegenbelasting, vervangend vervoer en eventueel uitgebreid met winterbandregeling en brandstofvoorschot.

Dit is de meest gekozen leasevorm. LeasecarXchange biedt, tenzij anders aangegeven, leaseauto’s standaard aan met een full operational leasecontract.

Netto Operational Lease

Bij netto operational lease wordt de leaseauto geleaset exclusief alle service- of leasecomponenten.

Bij netto operational lease komen reparatie, onderhoud, vervanging van banden, verzekering en winterbanden voor rekening van de lessee. Ook is het gebruikelijk dat de leaseauto na de leaseperiode voor een van te voren afgesproken restwaarde wordt overgenomen.

Ondernemers en/of bedrijven kiezen voor netto operational lease wanneer off-balance financiering van de auto(‘s) de beste optie is. Dit zorgt dan onder andere voor betere financiële ratio’s.

Sale & Lease Back

Bij de sale & lease back leasevorm verkoop je de door de onderneming eerder gekochte auto (of wagenpark) aan de leasemaatschappij, die deze auto(‘s) weer verleaset aan de onderneming. Dit kan nodig zijn wanneer er extra behoefte is aan financiële middelen en zorgt dan onder andere ook voor betere financiële ratio’s.

Voordelen van operational leasing

- Representatief rijden in een nieuwe of jong gebruikte auto
- Positief effect op werkkapitaal, omdat er niet geïnvesteerd hoeft te worden
- Onderhoud, reparatie, vervanging van banden, verzekering en wegenbelasting zijn voor rekening van de leasemaatschappij (Full Operational Lease)
- Een vast leasebedrag per maand en daardoor goed te budgetteren
- Weinig tot geen administratieve handelingen, doordat deze in handen liggen van de intermediair en/of de leasemaatschappij