Meer dan 10 jaar online autolease expert!

Veel gestelde vragen

Operational lease

Wat is operational lease?

Operational lease of operational leasing is een vorm van leasing, waarbij een auto geleaset wordt voor een periode van 1 tot maximaal 60 maanden. De gemiddelde contractduur is 38 maanden. Het is een leasevorm, waarbij de leasemaatschappij (lessor) juridisch eigenaar blijft van de leaseauto.

Hiermee is het financiële risico minder aan de kant van de contractant (lessee). Na de contractperiode levert de lessee de auto in bij de leasemaatschappij, of neemt deze (in overleg) over tegen een marktconforme restwaarde.

Wie is bij operational lease de eigenaar van de leaseauto?

De leasemaatschappij is juridisch eigenaar van de leaseauto.

Voor wie is operational lease geschikt?

Wanneer er (direct) behoefte is aan mobiliteit en er geen financiële ruimte is om te investeren, is operational lease de beste optie. Zo rijdt u snel in een nieuwe of jong gebruikte auto met behoud van liquiditeit. Dit heeft een positief effect op het werkkapitaal. U kunt doorgaans de auto samenstellen naar uw wensen.

Wat is het verschil tussen operational en financial lease?

Operational lease verschilt van financial lease. Bij financial lease wordt de contractant (lessee) volledig eigenaar van de auto na de leaseperiode. Dit is één van de verschillen ten opzichte van operational leasing, waarbij de auto ingeleverd moet worden na de leaseperiode.

Ook dienen bij financial lease zaken als reparatie(s), onderhoud, vervanging van banden, verzekering, wegenbelasting, vervangend vervoer, winterbanden etc. zelf geregeld te worden. Dit in tegenstelling tot operational lease, waarbij deze componenten inbegrepen zijn (full operational lease).

Welke verschillende vormen van operational leasing zijn er?

Er zijn 3 verschillende vormen van operational lease te onderscheiden.

Full Operational Lease

Bij full operational lease wordt de auto geleaset inclusief alle leasecomponenten, zoals onderhoud, reparatie, vervanging van banden, verzekering, wegenbelasting, vervangend vervoer en eventuele winterbandregeling en brandstofvoorschot. Dit is de meest gekozen leasevorm. LeasecarXchange biedt, tenzij anders aangegeven, leaseauto’s standaard aan met een full operational leasecontract.

Netto Operational Lease

Bij netto operational lease wordt de auto geleaset exclusief alle leasecomponenten. Dit is het geval indien u onderhoud, reparatie(s), vervanging van banden, verzekering, winterbanden etc. zelf wilt beheren. Ook is het gebruikelijk dat de leaseauto na de leaseperiode voor een van te voren afgesproken restwaarde wordt overgenomen. Ondernemers en/of bedrijven kiezen hiervoor wanneer off-balance financiering van de auto('s) de beste optie is. Dit zorgt dan voor betere financiële ratio’s.

Sale & Lease Back

Bij een sale & lease back leasevorm verkoopt u de auto (of het wagenpark) aan de leasemaatschappij, die deze auto weer verhuurt aan u. Dit kan nodig zijn wanneer er extra behoefte is aan financiële middelen en zorgt onder andere ook voor betere financiële ratio’s.

Wat zijn de voordelen van operational leasing?
  • Rijden in een nieuwe of jong gebruikte auto
  • Positief effect op het werkkapitaal, omdat er niet geïnvesteerd hoeft te worden
  • Reparatie(s), onderhoud, vervanging van banden, verzekering en wegenbelasting zijn voor rekening van de leasemaatschappij (full operational lease)
  • Een vast bedrag per maand en daardoor goed te budgetteren
  • Nauwelijks administratieve handelingen
Welke informatie hebben jullie nodig om een aanvraag in gang te zetten?

Om e.e.a. voorspoedig voor u te kunnen afhandelen, verzoeken wij de volgende informatie t.b.v. de financiële acceptatie aan ons te doen toekomen:

  • IBAN rekeningnummer
  • NAW gegevens van berijder + kopie paspoort en kopie rijbewijs
  • NAW gegevens  + telefoonnummer en emailadres van tekenbevoegde(n) volgens de KvK van het bedrijf + kopie paspoort
  • Recent KvK uittreksel (niet ouder dan 3 maanden)

In sommige gevallen ook:

  • Meest recente jaarstukken (minimaal V&W en balans). Indien niet beschikbaar, een korte toelichting op de bedrijfsactiviteiten (businessplan) en omzetprognose
Mijn vraag staat hier niet bij, wat nu?

Neem contact met ons op per mail of telefoon en wij helpen u graag verder.