Meer dan 10 jaar online autolease expert!

Veel gestelde vragen

Financial Lease

Wat is financial lease?

Financial lease of financiële leasing is een vorm van autoleasing, waarbij een deel van of de gehele investeringswaarde van de auto door de lessor wordt vergoed. In combinatie met een vaste looptijd en een vast rentepercentage wordt de hoogte van de maandtermijn bepaald, al dan niet met een van te voren overeengekomen slottermijn.

Wie is bij financial lease de eigenaar van de leaseauto?

De lessee is economisch eigenaar van de auto. De leasemaatschappij is gedurende de leaseperiode juridisch eigenaar van de auto, totdat de laatste leasetermijn, eventueel verhoogd met de slottermijn, door de lessee is voldaan. Omdat de lessee het restwaarderisico draagt, moet de leaseauto voor de investeringswaarde op de balans worden geactiveerd.

Voor wie is financial lease geschikt?

Financial lease is een ideale vorm van leasen voor de (startende) ondernemer, die behoefte heeft aan mobiliteit, maar waarde hecht aan werkkapitaal en liquiditeit. Er hoeft namelijk niet geïnvesteerd te worden en er is sprake van gespreide betaling.

Voor de aanschaf van bedrijfswagens (grijs kenteken) is financial lease heel gebruikelijk, omdat er dan sprake kan zijn van investeringsaftrek. De ondernemer profiteert dan eveneens van renteaftrek, afschrijving en andere fiscale aspecten.

Ook voor het leasen van een (jong) gebruikte personenauto is financial leasing erg populair.

Kan ik als particulier ook gebruik maken van financial lease?

Wij werken uitsluitend business to business en nemen alleen zakelijke aanvragen in behandeling, wanneer het gaat om financial lease.

Wat is het verschil tussen operational en financial lease?

Operational lease verschilt van financial lease. Bij financial lease wordt de contractant (lessee) volledig eigenaar van de auto na de leaseperiode. Dit is één van de verschillen ten opzichte van operational leasing, waarbij de auto ingeleverd moet worden na de leaseperiode. Ook dienen bij financial lease zaken als reparatie(s), onderhoud, vervanging van banden, verzekering, wegenbelasting, vervangend vervoer en winterbanden zelf geregeld te worden.

Dit in tegenstelling tot operational lease, waarbij deze componenten inbegrepen zijn (full operational lease).

In welk geval is operational leasen verstandig, als het gaat om een bestelwagen?

Wanneer investeringsaftrek niet van toepassing is, is operational lease eenvoudiger te budgetteren. Er is dan sprake van één vast maandtarief voor componenten als reparatie(s), onderhoud, vervanging van banden, verzekering, wegenbelasting, vervangend vervoer en winterbanden. Deze kunnen bij financial lease variëren door bijvoorbeeld reparatie(s), onderhoud en verzekering.

Welke leasecomponenten zijn inbegrepen bij financial leasing?

Het maandbedrag bestaat alleen uit rente en aflossing. Reparatie(s), onderhoud, vervanging van banden, verzekering, wegenbelasting, vervangend vervoer en winterbanden dienen zelf geregeld te worden.

Welke informatie hebben jullie nodig om een aanvraag in gang te zetten?

Om e.e.a. voorspoedig voor u te kunnen afhandelen, verzoeken wij de volgende informatie t.b.v. de financiële acceptatie aan ons te doen toekomen:

  • IBAN rekeningnummer
  • NAW gegevens van berijder + kopie paspoort en kopie rijbewijs
  • NAW gegevens  + telefoonnummer en emailadres van tekenbevoegde(n) volgens de KvK van het bedrijf + kopie paspoort
  • Recent KvK uittreksel (niet ouder dan 3 maanden)
  • Meest recente jaarstukken (minimaal V&W en balans). Indien niet beschikbaar, een korte toelichting op de bedrijfsactiviteiten (businessplan) en omzetprognose
Mijn vraag staat hier niet bij, wat nu?

Neem contact met ons op per mail of telefoon en wij helpen u graag verder.